\”news from here to everywhere\”

– nyheder om bemærkelsesværdige hændelser fra nær og fjern!

Nepal: Hvem er i alliance med hvem?

leave a comment »

Kommentar af: Mogens Engelund

Der er krise i Nepal, det er efterhånden ikke noget nyt, og nu blander den amerikanske ambassadør sig i konflikten, hvilket selvfølgelig heller ikke er noget nyt. Han erkender endvidere under et interview, foretaget tilligere i dag, at han faktisk ikke ved ret meget om hverken nepalesisk politik eller om nepalesisk kultur, og det er der jo egentlig heller ikke noget nyt i. Men til gengæld hævder han at godt var klar over, at han satte “brand i gaderne” med sine udtalelser tidligere på måneden, om at den demokratiske 7-parti-alliances aftale med maoisterne ikke var særlig god for Nepal, og at partierne hellere skulle få maoisterne til at nedlægge deres våben.

Endvidere hævdede denne repræsentant for supermagten USA, som ikke ønsker at forhandle med terrorister, at de politiske partier skulle tage en del af ansvaret for at maoisterne fortsatte deres militære kamp, og at de skulle overtale maoisterne til at give op.

Hvem er han dog denne ambassadør Moriarty, der har så mange gode råd om, hvad andre skal gøre, samtidig med at det måske ville have været ret godt, hvis han kunne fortælle sin egen regering, at de måske også skulle forhandle lidt oftere. Ikke fordi jeg tror det ville ændre så meget i hverken USA’s udenrigspolitik eller hjemme i vor egen andegård, hvor jeg ikke tror at det kunne have medvirket synderligt til at vor egen regering kunne have undgået at indvikle sig i et tilsvarende dobbeltmoralsk handlingsmønster (der er simpelthen for mange her, der føler sig uberettiget stemplet som miskendte grimme ællinger, og det reagerer de utroligt angrebslystent på), men vi kunne måske have undgået at blive involveret i den pinlige angrebskrig i Irak.

I Nepal ser USA og ambassadør Moriarty det tydeligvis som deres opgave at skyde en kile ind mellem den demokratiske 7-parti-alliance og maoisterne for at “tvinge” maoisterne til at nedlægge våbnene, hvis de ønsker at tilslutte sig Nepals politiske mainstream. Men det er da utroligt at USA og deres ambassadør ikke kan se, at det faktisk er maoisterne og deres organisering, herunder selvfølgelig deres militære organisering og folkehæren, der sætter dagsordenen i størstedelen af landet. De politiske partier har ingen direkte indflydelse, og Kong Gyanendras regering og den fortsat kongetro hær (specielt hærledelsen) er ikke i stand til at sikre tryghed og stabile forhold nogen steder i Nepal overhovedet.

Så måske burde denne ambassadør Moriarty sikre sig et lidt større kendskab til Nepals historie, kultur og politik før han blander sig med den vægt som en ambassadør for verdens aktuelt eneste reelle supermagt altid har. Måske kan verden så blive sparet for en eller flere krige eller borgerkrige nu såvel som i fremtiden.

Reklamer

Written by go2news

februar 26, 2006 hos 8:42 pm

Lagt i Nepal, Politik

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: