\”news from here to everywhere\”

– nyheder om bemærkelsesværdige hændelser fra nær og fjern!

“Bomben” sprang i Nord-Korea

leave a comment »

af Mogens Engelund
15. oktober 2006

Efter utallige advarsler sprang der en bombe iNordkoreas undergrundsverden. “Hvad var det dog, der skete?” var der mange, der spurgte, men gennemgående var indtrykket, at landet på trods af mange advarsler alligevel “…fyrede den af!”

Men … kigger man efterretningerne lidt efter i sømmene, så er historien en lidt anden. Sprængningen gav godt nok store internationale dønninger i atomklassen, men ofrer man i stedet lidt opmærksomhed på de geologiske efterdønninger, såviser det sig ganske tydeligt, at enten har Nordkorea opfundet en aldeles imponerende “mini-atombombe” eller også var det blot en ganske konventionel bombe, der blev affyret under jorden forleden dag (sprængningen var ikke mindre en 60 gange mindre end Hiroshimabomben, som er en af de mindste bomber, der rent teknisk kan fremstilles).

Vi er mange, der ikke mener, at Nordkorea har tilstrækkeligt med økonomiske ressourcer til at opfinde en så dyb tallerken som en “mini-atombombe” er. Derfor konkluderer vi ganske kynisk at der blot var tale om en konventionel bombe. Læs mere om bombesprængningen i artiklen: Nord-Korea og “Bomben”

Men hvad kunne formålet så være. Egentlig synes jeg ikke det er så svært at se. Nordkorea er lukket ude fra de internationale samfund. Mange er enige med hinanden i at det er Nordkoreas egen skyld, men det internationale samfund kunne nu godt have gjort ganske meget. Eksempelvis synes jeg godt at USA godt have været så anstændig at have indgået en fredsaftale med Nordkorea efter Korea-krigen, som mange tror blev afsluttet i 1953, men sådan er det ikke i Nordkorea, som rent faktisk har levet i en form for krigsøkonomi lige siden (og det er USA ganske bevidst om). USA må derfor også (sammen med FN og store dele af den resterende del af det internationale samfund) bære en væsentligt ansvar for den fattigdom, som hovedparten af den nordkoreanske befolkning er underlagt.

Når man kender lidt mere til disse forhold, så forekommer det da nærmest mere end sandsynoigt, at Nordkorea blot ønskede at anvende bomben som et middel til at bane vej for en øget international interaktion, øget samarbejde og øget bistand for at bekæmpe den udbredte fattigdom samt international accept og hjælp til at bringe landet ud af den kroniske krigsøkonomi, der i så mange år har resulteret i misudnyttelse af landets økonomiske og menneskelige ressourcer.

Reklamer

Written by go2news

oktober 15, 2006 hos 11:24 am

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: